fbpx

Rhodes Selhorst

Mindful Hatha Yogadocent

Over mijzelf

Yoga Groningen

Mijn naam is Rhodes Selhorst, Mindful Hatha Yoga docent in Groningen. Ik ben opgegroeid in Bergen Noord-Holland, vlakbij de zee aan de rand van de duinen. In een klein eenvoudig boerenhuisje, waar de boer vroeger z’n koeien hield.

Na de blokfluit en piano, werd de viool mijn metgezel

Als klein meisje droomde ik ervan om balletdanseres te worden. En dan niet zomaar ballet, maar moderne dans! Elke avond oefende ik hopelijk de spagaat met een stapel boeken, maar ik was duidelijk niet lenig genoeg voor de Balletacademie. Met een vader als kunstenaar (Ad Selhorst 1916-1987) lag het voor de hand dat ik ook ‘de kunsten’ in ging. Na de blokfluit en piano, werd de viool mijn metgezel.

Maak yoga toegankelijk voor iedereen

Na mijn studie viool aan het Conservatorium van Amsterdam en Zwolle heb ik als altviolist in het Gelders en Noord Nederlands Orkest gespeeld en vioollessen gegeven aan kinderen en volwassenen. Tijdens mijn vioolstudie kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga en kreeg ik mijn eerste yogales van mijn hospita Margje Kramer. Naast dat zij een kaarsenwinkel runde in hartje Jordaan met zélfgemaakte oliën en bijzonder kaarsen, heeft ze bijna 40 jaar yogales gegeven in verschillende buurtcentra in Amsterdam. Haar motto was “volg je eigen pad” en “maak yoga voor iedereen betaalbaar”. Margje is nog steeds mijn voorbeeld als het gaat om yoga toegankelijk te maken voor iedereen. Dat is ook de reden waarom ik het lesgeven aan ouderen in buurtcentrum MCF de Wijert in Groningen een verrijking vind.

Yoga en muziek

Ook de vioollessen van Else Krieg op het conservatorium hebben mij beïnvloed. De vioolstudie is bij mij niet zonder slag of stoot gegaan. Ik was relatief laat begonnen met vioolspelen en ik heb dan ook behoorlijk op mijn tenen gelopen, met een hoop stress en schouderklachten als gevolg. Bij Else ging ik terug naar de basis. Oren openen en de zwaartekracht voelen. Die ‘eenvoud’ en ‘subtiliteit’ zoek ik iedere keer weer op als ik onrustig viool speel of yoga. Yoga en muziek liggen niet ver van elkaar vandaan, integendeel. Bij zowel yoga en vioolspelen gebruik je luisteren (deep listening) en kijken als tool. Vanuit mijn achtergrond als violiste kan ik beide instrumenten inzetten.

 

Rodes Selhorst

Mindfulness

Ruim 17 jaar geleden ben ik zélf gestart met het geven van hatha yoga voor volwassenen, yogalessen voor kinderen, zwangerschapsyoga en ouderen. Ik volgde de opleiding tot hatha yogadocent aan de Yoga Academie in Amsterdam daarnaast heb ik de professionele vorming bij Prof. Edel Maex in zijn stresskliniek in Antwerpen gevolgd. De afgelopen jaren heeft mindfulness in mijn yogalessen steeds meer betekenis gekregen en een vaste plaats daarin gekregen.

Yoga Groningen
mfc de Wijert
Yoga Groningen

Mindful Hatha Yoga

Tijdens de Mindful Hatha yogalessen leer ik je de wisselwerking van je lichaam en geest kennen. Zo raken we vertrouwd met wat er in ons leeft.   En niet op het perfect uitvoeren van poses! Er is al genoeg ‘beeldvorming’ omtrent yoga. Ik wil het liever tastbaar en mensen voelbaar maken, zodat je je yoga practice ook kunt toepassen in het dagelijkse leven. De weg ernaartoe is belangrijker dan het doel.

De yoga poses zijn het instrument om mindfulness te praktiseren. Tijdens elke pose, beweging en iedere les geef ik je een aanzet waar je mindfulness mee kunt oefenen: rusteloosheid, pijnklachten, stress. Met Mindful Hatha Yoga train ik je om deze omstandigheden met nieuwe ogen te bekijken en deze bewust te beantwoorden in plaats van er de automatische piloot op te reageren. Mijn lessen zijn toegankelijk voor iedereen, mét of zonder yoga ervaring, je start altijd vanuit je eigen vertrekpunt. 

Ben je benieuwd naar mijn lessen? Geef je op voor een proefles Mindful Hatha Yoga.

Contactformulier Rhodes Selhorst

Contact

Yoga Groningen

Viaductstraat 3-4
9725 BG Groningen

Rhodes Selhorst Linkedin 

Rhodes Selhorst instagram