Hatha Yoga


Lestijden 2017/2018

Maandag Groningen Pudding Fabriek
Hatha Yoga 17.45 - 17.45
Hatha Yoga   19.00 - 20.15
Hatha Yoga   20.30 - 21.45
   

Dinsdag Groningen Pudding Fabriek
Hatha Yoga   17.45 - 18.45

Woensdagochtend Puddingfabriek
Hatha Yoga 10.00 - 11.15


Woensdag  Groningen Puddingfabriek
Hatha Yoga   19.00 - 20.15
Hatha Yoga   20.30 - 21.45


Locatie: " Het Yoga Atelier "  Pudding Fabriek Viaductraat 3-4

Opgave voor een open les kan via het contactformulier.


Hatha Yoga is een vorm van yoga die zich bezighoudt met lichaamsgerichte oefeningen waarbij adem, meditatie/concentratie en ontspanningsoefeningen worden geïntegreerd in de yogahoudingen.

Het woord yoga stamt af van het woord yuj, dat betekent: verbinden, samenvoegen, maar ook zich geestelijk verdiepen. Door heel rustig en met aandacht de asana's (houdingen) uit te voeren kan er een geestelijke bewustwording ontstaan.   
Het woord hatha bestaat uit twee woorden uit het sanskriet; ha en tha ofwel zon en maan. Dit verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden, ofwel zon en maan, mannelijk en vrouwelijk, spanning en ontspanning, materieel en spiritueel, etc. De yogatechnieken trachten een evenwicht te bereiken tussen die twee krachten, die altijd in de mens aanwezig zijn.

Door het beoefenen van asana's (houdingen) word je je bewust van verschillen als spanning en ontspanning, zwaar en licht, links en rechts, koud en warm enz. In de benadering van Rhodes staat het luisteren naar het eigen lichaam centraal. Door vanuit je lichaamsgevoel te werken, krijg je meer bewustwording van het lichaam en de geest. Je voelt waar jouw grenzen liggen en je leert daar naar te luisteren. Concentratieoefeningen met een meditatief karakter zijn een onderdeel van de yogales. Niet alleen de eindhouding, maar juist de weg er naar toe is belangrijk. 

Een les is opgebouwd uit verschillende onderdelen:
  • Losmaakoefeningen
  • yogahoudingen (asana's)
  • Meditatie en concentratieoefeningen
  • Balans en coördinatie
  • Ademhalingsoefeningen
  • ontspanningsoefeningen
  • oefeningen voor het dagelijks leven 

Het beoefenen van yoga (meditatie, maar ook andere vormen van ontspanning), helpen je steeds herinneren wat je natuurlijke staat is. De basis is hatha yoga; de grondtoon van al mijn lessen is heel duidelijk vanuit aandacht
( mindfulness ) en meditatie en ontspanning.


 

Op alle tekst, afbeeldingen en foto's berust copyright ©  2015/2016verder